Sojanoteringen blijven op hoog niveau
Als de oogst in Brazilië door droogte later van start gaat, kan dat gevolgen hebben voor de inzaai van de daarop volgende tweede ‘safrinha maisoogst’. En Amerikaanse telers kunnen daardoor overwegen het areaal soja te vergroten ten koste van het maisareaal. Door de goede Chinese vraag naar soja is dat scenario niet ondenkbaar.
Goede vraag uit China
Brazilië is de grootste producent van sojabonen in de wereld met een verwachte productie in seizoen 2020-’21 van 133 miljoen ton, gevolgd door de Verenigde Staten (113,5 miljoen ton) en Argentinië (51 miljoen ton). Dat maakt dat de markt deze landen goed in de gaten houdt. China is ook een belangrijke speler, maar dan op het gebied van import. De soja-oogst in China wordt door het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) ingeschat op 17,5 miljoen ton en de Chinese import op 99 miljoen ton voor seizoen 2020-‘21. De goede, aanhoudende vraag vanuit China zorgt al maanden voor een aantrekkende prijs voor sojabonen. Het USDA zou opnieuw de export van sojabonen vanuit de Verenigde Staten in 2020-’21 kunnen verhogen, verwachten analisten. In het laatste Wasde-rapport van het USDA wordt uitgegaan van 59,9 miljoen ton Amerikaanse soja-export in seizoen 2020-‘21. Ter vergelijking: in de voorgaande seizoenen exporteerde de VS respectievelijk 45,6 miljoen ton en 47,7 miljoen ton.
Hoge koolzaadprijs
Naast het hoge prijsniveau voor sojabonen staan ook de koolzaadnoteringen op een hoog niveau. De Canadese koolzaadprijzen tikten begin deze week het hoogste niveau in zeven jaar aan. Op de termijnmarkt in Parijs stond de eerst aflopende koolzaadnotering (februari 2021) begin deze week op € 415,50 per ton. Dat is het hoogste niveau sinds januari van dit jaar voor het eerst aflopende contract.
Prognose: stabiele tot stijgende sojaprijs.
Bron: Boerderij