Stijgende graanprijzen door krappe voorraden
Graan is matig tot slecht beschikbaar, bij een normale vraag. Dat leidt tot prijsstijgingen.
De graanmarkt is in wankel evenwicht. De balansen voor tarwe, mais en zeker ook gerst zijn dusdanig krap dat het minste of geringste meteen flink effect heeft op de prijzen. Vooralsnog is voor de korte termijn graan matig tot slecht beschikbaar, bij een normale vraag. In de overgang van de oude op de nieuwe oogsten is de markt zeer krap.
Dat geldt in het bijzonder voor gerst, dat qua prijs op gelijk niveau staat met tarwe. Beide granen zijn meer in het veevoer opgenomen om het aandeel van de dure mais te drukken. Tarwe wordt iets ruimer aangeboden dankzij aanvoer van overzee, onder meer vanuit de Baltische staten.
Geen vroege oogst in EU
Binnen de EU is er hetzelfde beeld als vorige week. Men verwacht geen vroege oogst. De eerste wintergerst is te verwachten rond de tweede week van juli, terwijl die vorig jaar al in juni beschikbaar kwam. In augustus komt er zomergraan. Het is afwachten hoe lang men nog voort kan met de voorraden van de oude oogst. In Nederland is nauwelijks nog iets te krijgen.
Droogte
Het weer is cruciaal, wereldwijd. Een koudefront in noordelijk Amerika, dat wil zeggen het noorden van de Verenigde Staten en Canada, wordt gevolgd door relatief hoge temperaturen, wat duidt op een periode van droog weer. Dat baart zorgen omtrent de daar verbouwde zomertarwe. Op de termijnmarkt in Chicago was het deze week merkbaar. Op maandag was er niet gehandeld wegens de nationale feestdag Memorial Day, maar op dinsdag 1 juni gingen de prijzen van tarwe en mais flink de hoogte in.
Mais duurder
Mais werd duurder vanwege warm en droog weer in de komende veertien dagen in het zuidelijkere maisproductiegebied, de ‘Cornbelt’. De mais bevindt zich in een fase van de groei waarin juist veel water nodig is. Droogte heeft er ook toe geleid dat analisten van marktbureau Agritel een (tweede) maisoogst van Brazilië inschatten op 92 miljoen ton, waar het Amerikaanse ministerie van landbouw USDA begin mei nog een prognose afgaf van 102 miljoen ton.
Prognose: prijsstijging.
Bron: Food & Agribusiness