Stijgende olieprijs trekt suikerprijs mee omhoog
De suikernoteringen op de termijnmarkt in Londen hebben in maart flinke stappen omhoog gezet.
Het lijkt erop dat door de sterk gestegen olieprijs ook de suikerprijs klimt. De suikernoteringen op de termijnmarkt in Londen hebben in maart dan ook flinke stappen omhoog gezet. Het eerst aflopende mei-contract stond maandag 7 maart op $ 533,30 per ton (€ 490). Hoewel de suikerprijs gemiddeld in de maand februari ruim $ 4 lager stond dan in de maand januari, staat de notering voor het eerst aflopende contract op 7 maart bijna 10% hoger dan twee maanden geleden.
Ethanolproductie
Een hoge olieprijs maakt het interessanter om ethanol te produceren, wat ten koste gaat van de suikerproductie. Aan de andere kant is het mogelijk dat door hoge suikerprijzen India meer suiker op de wereldmarkt gaat afzetten, met een dempend effect op de suikerprijs als gevolg. Maar ook India investeert in de productie van ethanol, dus het is afwachten hoe de verhouding suiker-ethanol gaat zijn.
In Europa maken de hoge graanprijzen het interessanter om meer graan te telen in plaats van suikerbieten. Ook omdat de productie van suiker veel energie kost en de energieprijzen flink zijn gestegen. Dat zal de uitbetalingsprijs van suiker drukken. Hierdoor valt niet uit te sluiten dat de EU-productie van suiker komend seizoen lager uitpakt, wat de suikerprijs kan ondersteunen.
Minder kunstmest beschikbaar
Rusland en Oekraïne zijn zo goed als zelfvoorzienend in suiker, waardoor de oorlog weinig directe impact heeft op de suikermarkt. Wat wel een gevolg is van de oorlog in Oekraïne, is de mindere beschikbaarheid van kunstmest voor de gewassen. Brazilië importeert jaarlijks 80% van de benodigde kunstmest. Momenteel heeft het land nog voor zo’n drie maanden voorraad, meldt Anda, de Nationale Vereniging voor Meststoffen in Brazilië. Door de sterke prijsfluctuaties zijn kunstmestbedrijven en detailhandelaren terughoudend met het verstrekken van prijsopgaven voor kunstmest. Dit maakt het voor Braziliaanse telers, die normaal maanden van tevoren kunstmest inkopen voor een volgende oogst, lastig om te plannen.
Prognose: stevige suikerprijs.
Bron: Boerderij