Stijgende suikerprijs biedt troost aan telers
De bietenoogst is in volle gang in de EU. Telers hebben voor het derde jaar op rij een lastig groeiseizoen. Gelukkig voor hen zit de suikerprijs in een voorzichtig stijgende lijn. Hopelijk voor de telers vertaalt zich dat in een hogere bietenprijs.
De suikerprijs stijgt door de sombere oogstprognoses. De suikerproductie in de EU duikelt dit jaar fors omlaag door droogte en vergelingsziekte.
15,9 miljoen ton suiker
De productie blijft volgens de Europese Commissie met 15,9 miljoen ton suiker zelfs onder het maximum van 16,3 miljoen ton, dat gold onder de suikerquotering. Die werd eind september 2017 afgeschaft. Daarna steeg de suikerproductie fors omdat alle remmen los konden. Met als gevolg lagere bietenprijzen en een afnemend areaal. Het areaal is dit jaar met 1,42 miljoen hectare weer terug op het niveau in 2016, het laatste oogstjaar onder de suikermarktordening.
De import is wat hoger dan in andere jaren, omdat suiker in de EU duurder is dan op de wereldmarkt
De Amerikaanse landbouwraad in Brussel gaat in een rapport over de Europese suikermarkt uit van een nog lagere suikerproductie. Oogst 2020 levert niet meer dan 15,8 miljoen ton bietsuiker op. Het suikerverbruik blijft dit seizoen steken op 18,3 miljoen ton. Dat is 300.000 ton minder dan in voorgaande jaren vanwege de coronacrisis. Verder verwacht de landbouwraad een import van 2 miljoen ton en een export van 1 miljoen ton suiker. De import is wat hoger dan in andere jaren, omdat suiker in de EU duurder is dan op de wereldmarkt. De export is de kleinste hoeveelheid in vele jaren.
Lage eindvoorraad
Door de lage suikerproductie verwacht de Amerikaanse landbouwraad dat de EU aan het eind van dit seizoen op 30 september 2021 nog maar 770.000 ton suiker op voorraad heeft. Dat is de laagste eindvoorraad in vele jaren. Een kleine voorraad heeft een prijsopdrijvend effect. Dat is terug te zien op de termijnmarkt in Londen. De notering van het eerstaflopende suikercontract (december 2020) sloot dinsdag op bijna $ 379 per ton. Dat is de hoogste prijs in anderhalve maand.
Opnieuw lastig bietenjaar
De wat oplopende suikerprijs is in ieder geval een troost voor de akkerbouwers die opnieuw een lastig bietenjaar meemaken. Droogte in 2018 en 2019 en een kletsnatte herfst in 2019. Dit jaar was opnieuw droog met ook nog eens veel vergelingsziekte in de bieten en weer een kletsnatte oogst. De bietentelers krijgen het wel voor de kiezen.
Bron: Boerderij