Stormen zorgen voor kleinste Britse aardappeloogst ooit
De Britse aardappeloogst zal dit jaar naar verwachting een van de kleinste ooit zijn. Overstromingen hebben hun tol geëist op de Britse aardappelteelt en de opbrengst zal naar verwachting een van de kleinste ooit zijn. Storm Babet heeft …
zijn tol geëist.
Sandy McGowan, directeur van aardappelveredelaar Cygnet Pep in Tayside: “Onze telers hadden ongeveer 85% van hun pootaardappelen gerooid voordat Storm Babet arriveerde en sindsdien is het oogsten erg moeilijk geweest. Het was de tweede storm die toesloeg, na Storm Agnes eind september. Voor die tijd was slechts 60% van de oogst gerooid, dus voor Babet hadden we ons goed hersteld.” “Het is te vroeg om te zeggen, maar de uitdagingen in de aardappelteelt en de druk op de aanvoer van pootgoed kunnen betekenen dat het areaal aardappelen volgend jaar niet veel zal toenemen”, zei McGowan. Het aardappelgewas in Yorkshire is voor 80 procent geoogst, aldus Rufus Pilgrim, algemeen directeur van aardappelleverancier R S Cockerill in de buurt van York, waarbij het binnenhalen van de laatste 20 procent zeer uitdagend blijkt te zijn.
“Sommige grond was al erg nat, maar toen viel er in 48 uur zo’n 130 mm regen, dus veel water gaat nog steeds nergens heen. Aardappelen op lichtere gronden in de Vale of York zouden kunnen worden geoogst, maar telers in zwaardere afgelegen gebieden zullen zeker hun uitdagingen hebben,” zei hij. Gewassen in doorweekte gebieden vertonen tekenen van rot, en het beheer van kwaliteit in warme en vochtige opslagruimtes is ook een probleem, voegde Pilgrim eraan toe. “Ik verwacht dat kwaliteit en beschikbaarheid gedurende het seizoen worden aangetast en er is al een sterke vrije marktvraag naar zowel consumptie- als verwerkingsaardappelen.”
Er zijn geen officiële schattingen van het areaal aardappelgewassen dat dit jaar in het VK is geplant. Maar het is waarschijnlijk dat de druk op de winstgevendheid vorig jaar heeft geleid tot een vermindering van 10 procent ten opzichte van het areaal van 2022, waarmee het uitkomt op 103.500 hectare, volgens de nieuwsbrief World Potato Markets.
Bron: AGF.nl