Suikergehalte bieten stijgt verder
Het suikergehalte stijgt verder in de bietencampagne van Suiker Unie.
Dat blijkt uit de wekelijkse kwaliteitscijfers die in de bietenstatistiek worden gepubliceerd. Van een lage 15,7% in de eerste – regenachtige – campagneweek stijgt het landelijk gemiddelde suikerpercentage verder van 16% in de tweede week naar 16,4% in week 3, de laatste week van september. Daarmee bevindt het niveau zich bijna op dat van vorig seizoen (16,6% in week 3). Het campagnegemiddelde heeft nog wat bij te zetten, aangezien dat nu 16,1% is en richting de 17% uiteindelijk de bedoeling is.
Drenthse veen heeft overall hoogste suikergehalte
In de derde week komen de bieten met het hoogste suikergehalte uit de kop van Noord-Holland en de Groningse klei; beide 17%. Over de hele campagne tot nu toe voert echter het gebied Drenthse veen de lijst aan met een gemiddelde van 16,7% suiker. Week 3 was hier ook heel goed met 16,9% suiker.
Suiker neemt dus toe en de hoeveelheid tarra neemt dankzij de weeksverbetering af: van 10,7% in de tweede week naar 10,2% in de derde week. Zoals gebruikelijk lopen de percentages sterk uiteen; van slechts 6 tot maar liefst 19%. Het campagnegemiddelde is 10,4%. Vorig jaar was het gemiddelde over de hele campagne 8,8%.
De winbaarheid van de bietenoogst 2017 is in de derde week een prima 90,3 punten en gemiddeld over 3 weken 90,2 punten.
Bron Boerderij