Suikerprijs maakt vrije val
De suikerprijs stond vorige week flink onder druk op de termijnmarkt in Londen. De notering voor het meicontract 2017 dook omlaag naar $ 509,90 per ton (€ 491 per ton).
Dat is bijna $ 34 per ton (€ 32) lager dan een week eerder voor suiker werd genoteerd. Sinds eind december 2016 heeft de suikerprijs niet meer zo laag gestaan. Handelaren lijken niet meer te wachten op onduidelijke productieprognoses vanuit India. In eerdere prognoses werd de suikerproductie in India met 1 miljoen ton verlaagd naar 20,3 miljoen ton. Maar de regering in India geeft geen duidelijkheid over de suikerproductie.
Daarnaast zakt de suikerprijs door het gunstige weer in Brazilië, wat leidt tot goede opbrengstverwachtingen. En aangezien Brazilië de belangrijkste producent van suiker is in de wereld, is het effect groot. Ook de omstandigheden in Thailand zijn goed. De suikerproductie verloopt daar prima. Dat zet extra druk op de suikerprijs.
Ook op de termijnmarkt in New York had suiker het zwaar. De notering van het eerstaflopende suikercontract zakte woensdag tijdens de handelsdag naar het laagste punt in 2,5 jaar. Donderdag herstelde de notering enigszins.
Prijsontwikkelingen staan haaks op voorspelling
De prijsontwikkelingen op de termijnmarkten staan haaks op de voorspelling van het Australische overheidsbureau Abares. Het bureau verwacht de rest van dit seizoen 2016-2017, dat eindigt op 30 september, nog een kleine prijsstijging, omdat de vraag toeneemt. De prijsstijging gaat volgend seizoen verder. Abares denkt dat de vraag naar suiker harder stijgt dan de productie.
Abares verwacht dat de wereld in 2021-2022 voor het eerst 200 miljoen ton suiker nodig heeft. Dat is een groei in verbruik van 12% in zeven jaar. De consumptie groeit vooral in Brazilië, China, India, Indonesië, Rusland en Oekraïne. Het verbruik daalt in de VS en de EU.
Suikervoorraden krimpen
Omdat de productie achterblijft bij het verbruik, krimpen de suikervoorraden op de wereld. Die bedroegen eind seizoen 2014-2015 zo’n 81 miljoen ton. Dat gaat naar 65 miljoen ton eind volgend seizoen 2017-2018. Dat is een krimp van 20% in drie jaar.
Bron Boerderij