Suikerprijs omhoog ondanks grote voorraad
De International Sugar Organisation (ISO) gaat ervan uit dat in seizoen 2018-’19 185 miljoen ton suiker wordt geproduceerd in de wereld.
Het verbruik stijgt licht, waardoor de voorraden blijven toenemen en druk op de prijs blijft aanhouden.
Ondanks de druk van voorraden is de notering op de termijnmarkt in Londen afgelopen mei met ruim 8% flink gestegen. Begin deze week zette deze notering voor het eerst aflopende augustus-contract op 4 juni een stap omlaag naar $ 337,40 per bushel (€ 322). Dat kwam door winstnemingen en die stap terug maakte dat de prijstijging in mei voor de helft teniet is gedaan. Omdat de wereldwijde voorraden hoog zijn en druk houden, duikt de suikerprijs bij winstnemingen hard omlaag.
Veel suiker beschikbaar
De voornaamste reden van de prijsstijging is dat India het overschot aan suiker voorlopig niet gaat exporteren met subsidie. India slaat 3 miljoen ton suiker op om de wereldmarkt te ontzien. De prijsdruk werd daardoor minder. Daarnaast kampt Brazilië met stakingen van chauffeurs tegen de hoge olieprijzen. Enkele verwerkers moesten hierdoor eind mei de suikerproductie stilleggen. De havens liggen vol voorraad, waardoor de doorstroom van goederen en export sterk is ontwricht. Handelaren hebben zorgen over de droogte in Brazilië, waardoor de prijzen afgelopen weken omhoog bewogen.
Hoge olieprijs
De olieprijs loopt omhoog, waardoor meer ethanol wordt geproduceerd. De prijs van ethanol is gunstiger waardoor verwerkers van suikerriet sneller ethanol produceren. Brazilië gaat komend seizoen meer ethanol produceren dan suiker, waardoor de vraag naar suiker aantrekt.
Prognose: druk op prijs.
Annet Smalle
Marktredacteur akkerbouw
Bron Boerderij