Tarwe- en maisprijzen komen onder druk
Op de termijnmarkten in zowel Parijs als Chicago heeft tarwe vorige week enkele procenten van de prijs moeten inleveren. Zowel voor West-Europa (Frankrijk) als de Verenigde Staten loopt de export stroever, onder meer door invloed van de valutakoers. Roemenië is momenteel concurrerender dan Frankrijk, Rusland en Oekraïne en wist een levering van 360.000 ton aan Egypte in de wacht te slepen. Dat is overigens verbazend, meldt marktbureau Agritel, aangezien Roemenië een behoorlijk veel kleinere oogst heeft gehad in 2020, te weten 6,2 miljoen ton ten opzichte van 10 miljoen ton gemiddeld over de voorgaande drie jaren. De genoemde koersinvloed is vooral van toepassing op de VS. De dollar staat momenteel sterk, maar dat is ongunstig voor export.
De stand van de mais in Argentinië is heel matig. Slechts 17% wordt beoordeeld als goed tot uitstekend. Dat was vorig jaar ruim het dubbele. Het is te wijten aan de aanhoudende droogte, die overigens ook de groei van de soja flink tegenwerkt. In Brazilië blijft juist de overmatige regen een belangrijke factor in de vooruitzichten voor de maisproductie, doordat de na de huidige sojaoogst geplande maisaanplant pas laat kan beginnen. Dat al met al de prijzen voor mais op de termijnmarkt onder druk staan, heeft in belangrijke mate te maken met de zorgen over de weer om zich heen grijpende Afrikaanse varkenspest in China. Dat drukt namelijk de behoefte aan extra voergranen voor de in wederopbouw zijnde varkensstapel.
In Frankrijk staat de wintertarwe er goed bij. 88% is goed tot uitstekend, tegen 64% vorig jaar rond deze tijd. Eenzelfde beeld vertoont de wintergerst. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland meldt dat de winterse omstandigheden in Rusland en Oekraïne minder schade heeft opgeleverd voor de tarwe dan aanvankelijk verwacht. Volgens de agrarisch-economische site Agrimoney wordt voor Rusland weer een koude periode verwacht. De toestand blijft er dus onzeker.
Bron Boerderij