Tarwe vliegt de deur uit in Rusland
Russische tarwe is gewild op de wereldmarkt. De goedkope roebel maakt de tarwe aantrekkelijk voor importeurs en dankzij een goede oogst is veel beschikbaar.
De tarwe-export ligt bijna op een recordniveau. Rusland verkocht van juli tot en met december (de eerste helft van graanseizoen 2015/2016) bijna 15 miljoen ton tarwe aan buitenlandse afnemers. Dat is weliswaar 9 procent minder dan de recordexport in dezelfde periode vorig seizoen, maar het is wel de op twee na grootste export ooit in de eerste helft van het graanseizoen, meldt de Amerikaanse landbouwraad in Moskou.
Rusland oogstte 61 miljoen ton tarwe. Dat is de beste oogst in zes jaar. De landbouwraad verwacht dat dit seizoen uiteindelijk 23 miljoen Russische tarwe zijn weg vindt naar de wereldmarkt. Dat is net zoveel als vorig seizoen. Dat komt door de goedkope roebel.
Van juli tot en met oktober zakte de graanexport met 7% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, maar de waarde van de export daalde 30%. Dat kwam niet alleen door de devaluatie van de roebel, maar ook door de prijsdalingen op de internationale graanmarkten.
Lage exportheffing
De Amerikaanse landbouwraad concludeert dan ook dat de export weinig hinder ondervindt van de exportheffing op tarwe. Die bedraagt 50% van de marktwaarde, verminderd met 6.500 roebel (€75) en is minstens 10 roebel per ton (€0,12). Door de lage tarweprijs is de heffing echter laag. De overheid kondigde eerder dit jaar aan dat de heffing zou worden veranderd, maar daar is tot nu toe niets meer over vernomen.
Het gros van het Russische graan gaat naar Egypte. Dat land had in december een aandeel van 22% in de totale graanexport. Turkije is nummer twee met een aandeel van 16%, gevolgd door Saoedi-Arabië met 9%. Volgens de landbouwraad zoeken Russische exporteurs andere bestemmingen dan Turkije. Ze verwachten dat Turkije steeds minder Russische tarwe gaat kopen. Beide landen kregen ruzie toen Turkije eind november een Russisch gevechtsvliegtuig uit de lucht schoot. Het toestel zou het Turkse luchtruim hebben geschonden.
Bron Boerderij