Tarwe zet nog een stap verder omlaag
De bijzonder goede oogstvooruitzichten op het zuidelijk halfrond deden de tarwemarkt in de afgelopen week verder dalen. Blijvende zorg omtrent de beschikbaarheid van de hogere kwaliteiten van tarwe houden de prijsdalingen beperkt.
Begin deze week doet ook omikron nog een duit in het zakje. De coronavariant rukt op en dat zorgt op beurzen en termijnmarkten voor onrust en daarmee verder dalende koersen. Zowel Parijs als Chicago lieten op de eerste dag van deze week lagere prijzen zien voor zowel tarwe als mais. Opmerkelijk genoeg lijkt deze ontwikkeling voorbij te gaan aan soja, waar aan het begin van de handelsdag toch nog iets hogere prijzen werden genoteerd.
Kleinere tarwe-oogst in EU
De Europese graanhandelsorganisatie Coceral rekent in 2022 op een kleinere tarwe-oogst in de Europese Unie dan afgelopen jaar. Dit heeft vooral te maken met het feit dat in Roemenië en Bulgarije afgelopen seizoen recordopbrengsten werden gerealiseerd. Onder normale omstandigheden zullen de hectare-opbrengsten in deze landen volgens de graanhandel een kwart tot een vijfde lager uitvallen.
Ondertussen schroeft Rusland de exportheffing voor tarwe maar weer op. De indicatieve exportprijs werd verhoogd naar omgerekend € 295 per ton en daardoor stijgt de exportheffing naar zo’n € 83 per ton. Daarmee ligt de heffing inmiddels meer dan drie keer zo hoog als in juni van dit jaar.
Daarnaast heeft Rusland ook aangekondigd dat het exportquotum voor de tweede helft van het afzetseizoen wordt verlaagd van 9 naar 8 miljoen ton. Tot half december hebben de Russen inmiddels 20,4 miljoen ton tarwe geëxporteerd. Deze hoeveelheid is zo’n 17% kleiner dan de export in dezelfde periode vorig jaar.
Argentinië beperkt export
De Russische aanpak van de inflatie krijgt voor een deel navolging in Argentinië. De Argentijnse regering heeft besloten om de export van tarwe te beperken tot 12,5 miljoen ton om zo de inflatie in eigen land enigszins te beteugelen. Het Amerikaanse ministerie van landbouw ging er in het laatste maandrapport nog van uit dat Argentinië 13,5 miljoen ton tarwe gaat exporteren. Die verwachting was gebaseerd op een oogst van 20 miljoen ton tarwe, terwijl in Argentinië zelf gerekend wordt op een tarweproductie van 21 miljoen ton.
Prognose: licht lagere prijzen.
Bron: Boerderij