Tarwemarkt vast door droogteperikelen
De vraag naar graan is nog steeds flink op de wereldmarkt. De termijnprijzen van tarwe en mais zijn ook in de afgelopen week weer vlot gestegen. Parijs gaf vrijdag jl. voor het contract tarwe december 2020 een progressie van, week op week, bijna € 9 per ton (4,4%). Mais, contract november 2020, haalde in Parijs zelfs een plus van bijna € 10 (5,5%). Op de termijnmarkt Chicago was de winst voor het tarwecontract 2020 vergelijkbaar, maar steeg de maisprijs aanzienlijk bescheidener (een plus van bijna 2%). De maandag begon in Chicago met een stijgende tendens voor alle maiscontracten en vooral de eerstaflopende tarwecontracten, december 2020 en maart 2021. Een flinke stimulans voor de tarweprijs in Chicago, is dat de Amerikanen kunnen bogen op een heel vlot verlopende export.
Voor de tarwemarkt speelt verder de droogte in grote productiegebieden mee. Zo melden diverse financiële persbureaus, zoals Reuters, dat de tarweoogst van Argentinië uit komt op 17 miljoen ton. Dat is 3 miljoen ton minder dan eerdere prognoses aan het begin van het seizoen. In Argentinië kampen de telers al acht maanden met droogte en inmiddels ook vorst. Er is dringend neerslag nodig. Ze oogsten normaal in december en januari.
Graanexportquota Rusland
Ook in Australië, in het bijzonder het westen, gaat droogte opspelen in de opbrengsten. Droogteproblemen zijn dankzij wat regenval iets verminderd in het zuiden van Rusland. Toch is voor de komende oogst 15% van de wintertarwe vatbaar voor winterschade, meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. De agrarisch-economische site Agrimoney meldt dat er al weer op wordt gezinspeeld dat Rusland graanexportquota gaat instellen voor het eerste halfjaar van 2021, om eigen voorraden veilig te stellen.
Import Verenigd Koninkrijk
In het Verenigd Koninkrijk importeren tarweverwerkers het nodige volume, aldus Agrimoney. Dat heeft minder te maken met de bestaande twijfels over de kwaliteit van de momenteel aangevoerde Britse tarwe, dan met onzekerheid over de uitkomst van de (waarschijnlijk ‘no deal’) nrexit. Met deze toenemende onzekerheid wil men tekorten en erg hoge prijzen voor zijn. Wat de maisimport van het VK aangaat, verwacht men problemen om geschikte leveranciers te vinden en zal voor een deel van de behoefte worden omgezien naar alternatieven, c.q. gerst, als de prijzen te veel stijgen.
Parijs zag de maisprijs aanzienlijk meer stijgen dan Chicago. De prognose van de maisoogst in Oekraïne is met 2,8 miljoen ton neerwaarts bijgesteld tot 32,5 miljoen ton. De exportprijzen zijn er op het hoogste niveau sinds 2014 en Oekraïne is voor Europese maisimport de belangrijkste herkomst.
Bron: Boerderij