Tot dik een kwart van Belgische aardappelen nog niet gerooid
Kruishoutem – Van de Belgische aardappelen moet men nog 20 tot 25% rooien. In Vlaanderen kan dit percentage oplopen tot 30. De brancheorganisatie voor de aardappelketen, Belpotato.be, vraagt zich af of men deze aardappelen na …
de aanhoudende wateroverlast nog kan rooien en of ze daarna nog bruikbaar zijn. De slechte weersomstandigheden in het voorjaar veroorzaakten een verlate start van het teeltseizoen. Hierdoor konden de najaarswerkzaamheden ook niet vroeg beginnen. Het mooie en groeizame weer in september leidde tot extra kilo’s, die zeer welkom waren voor de telers en de afnemers. De hevige regenval in oktober en november maakte echter dat men een aantal percelen niet kan rooien. De situatie is het ergst in West- en Oost-Vlaanderen, de Kempen en Henegouwen, maar ook in andere regio’s zijn veel problemen. Op veel plaatsen valt al wekenlang dagelijks neerslag. Aardappelen die 24 uur onder water staan, rotten en gaan onherroepelijk verloren. Ook op percelen die niet onder water komen, zijn moeilijke plaatsen met meer waterdruk, zoals bij spuitsporen en kopakkers. De percelen zijn waterverzadigd, waardoor aardappelen niet meer kunnen ademen en gaan rotten. Extra waakzaamheid is nodig op percelen waar op het eerste gezicht niets aan de hand lijkt. De kwaliteit van de aardappelen gaat snel achteruit en hun bewaarbaarheid is een groot vraagteken. Veel aardappelen worden onder contract geteeld. Dit betekent dat de prijs vastligt, maar de teler moet ook leveren. Belpotato adviseert telers om bij opduikende problemen snel de afnemer te informeren om samen een oplossing te zoeken. “Wie twijfelt, doet er beter aan eerder contact op te nemen dan te wachten tot het moment van levering, wanneer het te laat is. We verwijzen hierbij ook naar de gedragscode voor het opmaken van contracten in de aardappelsector.”
Bron:Food+Agri