Uienhandel blijft zeer flauw
De situatie aan het uienfront wijzigt niet fundamenteel: vraag ontbreekt en er wordt matig geëxporteerd.
Uit de meest recente cijfers over de exportvolumes, die van midden april, lijkt er een kleine opleving te zijn geweest. De buitenlandse afzet van 14.000 ton in week 15, op zich overigens ook geen topvolume, was een vlotte 2.000 ton meer dan de week ervoor.
Groot-Brittannië belangrijkste exportbestemming
Het is geheel toe te schrijven aan meer klandizie vanuit Groot-Brittannië, sowieso al maanden de belangrijkste exportbestemming. Blijkbaar zijn daar de Nieuw-Zeelandse uien van de nieuwe oogst op dat moment niet voldoende beschikbaar geweest, of te prijzig.
Binnen de EU neemt de verkoop geleidelijk iets toe, onder andere in Duitsland, maar blijft achter bij het in vorige seizoenen gebruikelijke niveau. De baalprijzen blijven hangen op € 18,00 tot € 22,00 per 100 kilo.
Prijs rode uien flink omhoog
De beurs Emmeloord kon de telersprijs voor gele zaaiuien alleen aan de onderzijde iets hoger noteren, bij flauwe marktstemming. De prijs voor rode uien ging flink omhoog aan de onderzijde. Er zijn in dit segment echter weinig transacties, gezien de schaarste.
De buitenlandse concurrentie is breed voor gele zaaiuien. Voor rode uien is de nieuwe oogst uit Egypte onderhand beschikbaar.
Prognose: flauwe markt, prijsdruk.
Bron: Food & Agribusiness