Uienopbrengst lager dan verwacht
De hectare-opbrengst van zaaiuien blijft in 2020 steken op gemiddeld 49,5 ton, wat flink onder het meerjarig gemiddelde ligt. Dat blijkt uit de voorlopige oogstraming van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De bruto-opbrengst van dit seizoen komt op pakweg 1,4 miljoen ton.
27.280 hectare zaaiuien
In 2020 is op 27.280 hectare zaaiuien geteeld, wat 1% lager is dan vorig seizoen. De gehele Nederlandse zaaiproductie is vooral door de moeizame seizoensstart 1,4% lager dan in 2019. Structuurproblemen en droogte leidden tot plantenwegval en een heterogene stand. Aanvankelijk waren de verwachtingen nog lager. Door groeizaam weer na de droogte herstelde het gewas voor een deel; uien groeiden grover.
Hoge tarrapercentages
Veel telers schatten de opbrengst rond de 50 ton, verderop in de keten wordt dat een paar ton hoger ingeschat. Doordat hoge tarrapercentages worden verwacht, een gevolg van het moeizame groeiseizoen, zal de netto uienproductie rond de 45 ton per hectare uitvallen.
De definitieve oogstraming komt in januari. CBS geeft al aan dat die wel eens lager kan uitvallen, door het hogere percentage misoogst dat door de weersomstandigheden wordt verwacht.
Hoe groot het verschil kan zijn tussen voorlopige en definitieve oogstraming, zagen we vorig jaar. De voorlopige oogstraming van 2019 wees op een hectare-opbrengst van 53 ton per hectare, waardoor de productieprognose naar 1,5 miljoen ton uien schoot. Dat werd in januari gecorrigeerd naar 50,3 ton per hectare. Zo’n verschil leidt tot irritaties in de keten, omdat de CBS-oogstraming invloed heeft op de marktontwikkelingen. Daarom worden telers sinds vorig jaar betrokken bij de oogstraming.
Goed lopende uienexport
De uienmarkt zit in deze eerste helft van het seizoen stevig in het zadel door de bijzonder goed lopende uienexport. De laatste weken worden exportaantallen van dik 30.000 ton gepubliceerd, wat fors is. Als gevolg van die gesmeerd verlopende handel, zet de prijs wekelijks stappen ophoog. De beurzen kruipen gestaag richting € 20 per 100 kilo.
Netto zal er minder te exporteren zijn dan vorig jaar. Als de handel soepel loopt, maakt de productie in principe niet eens zoveel uit. In een stroeve markt kunnen zulke bekendmakingen de stemming echter maken of breken. Dit seizoen blijven de opbrengsten hoe dan ook onder het meerjarig gemiddelde, dat – met de voorlopige opbrengstschatting voor 2020 – op 55,2 ton per hectare ligt. Vooral 2011 en 2012 hebben bijgedragen aan dat hogere niveau.
Coronacrisis
Het is spannend wat de markt na januari gaat doen. Afrika voert dan doorgaans minder de boventoon in de export. Europa neemt het stokje dan over. Deze markt is door de coronacrisis onzekerder dan normaal. Nieuw in 2020 is het onderzoek naar de opbrengst van tweedejaars plantuien, meldt het CBS. De verwachting is dat dit jaar van 6.487 hectare 350.000 ton wordt geoogst. Dat is ongeveer een kwart van de opbrengst aan zaaiuien.
Lees ook: Uienhandel loopt op rolletjes
Consumptieaardappelopbrengst vrijwel gelijk aan vorig jaar
De bruto-opbrengst consumptieaardappelen in Nederland in 2020 komt naar verwachting uit op 3,7 miljoen ton, blijkt uit de voorlopige oogstraming van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De totale consumptieaardappelopbrengst komt daarmee iets onder het 10-jarig gemiddelde uit. In 2018 viel de aardappelopbrengst lager uit, toen groeide er in Nederland 3,1 miljoen ton consumptieaardappelen, in 2017 groeide er zo’n 4 miljoen ton aardappelen.
Kleiner areaal consumptieaardappelen
Het areaal consumptieaardappelen daalde dit jaar met bijna 3% naar 76.700 hectare. Voor consumptieaardappelen geldt dat de opbrengst per hectare dit jaar door het CBS zo’n 1,3% hoger wordt ingeschat dan vorig jaar. De hectare-opbrengst komt daarmee naar verwachting op 48,5 ton. Daarmee komt de hectareopbrengst een fractie boven het meerjarig gemiddelde uit.
De verwachte landelijke hectare-opbrengsten kunnen regionaal sterk verschillen en zelfs binnen de regio’s kunnen er grote verschillen tussen percelen zijn. De totale bruto-opbrengst van de gewassen kan uiteindelijk hoger of lager uitvallen. Door bijvoorbeeld weersomstandigheden is het mogelijk dat een gedeelte van het beteelde areaal niet geoogst zal worden of dat de uiteindelijke hectare-opbrengsten hoger of lager uitvallen. Met name in het Zuidwesten loopt de aardappeloogst moeilijk, de verwachting is dat daar dan ook een deel van de aardappelen niet geoogst gaat worden.
Suikerbietenopbrengst iets bovengemiddeld
De opbrengst van suikerbieten gaat volgens het CBS iets hoger uitkomen dan het 10-jarig gemiddelde. Volgens de voor bieten voorlopige raming gaat het voor 2020 om een wortelopbrengst van 82,9 ton, 1,3 ton boven het gemiddelde en 1,0 ton onder de opbrengst van vorig jaar.
Het areaal suikerbieten is dit jaar 81.450 hectare, iets meer dan 2.000 hectare boven dat van vorig jaar. In 2001 lag de oppervlakte suikerbieten in Nederland nog iets boven 109.130 hectare.
Het suikergehalte deze campagne ligt tot nu toe volgens Cosun op 16,2%.
Bron: Boerderij