USDA rapport zorgt voor weinig verrassingen op de graanmarkt
De hele week werd er al volop gekeken naar het USDA-rapport dat vanmiddag om 14.30u uitkwam. Het WASDE-rapport (World Agricultural Supply and Demand Estimates) dat, ondanks dat het altijd kritisch bekeken wordt na publicatie, het meest toonaangevende rapport is in de granenmarkt. Vorige maand verraste de Amerikaanse overheid met stijgende eindvoorraden, terwijl iedereen juist een verdere verkrapping van de markt had verwacht en het is dus meestal moeilijk in te schatten wat het rapport zal gaan brengen.
Voorafgaande aan het rapport neemt iedereen een afwachtende houding in, zijn de omzetten op de termijnmarkten in Parijs en Chicago laag en ook vandaag was dit weer het geval. Om 14.30u wordt dan het rapport gepubliceerd en barst (in driekwart van de gevallen) het geweld los met soms vrij extreme prijssprongen in de eerste 30 seconden na publicatie, waarna deze vaak weer wat afvlakken in de handel daarna.
Vandaag bleef de handel echter rustig na de publicatie. Vrij neutrale cijfers zorgen dat de noteringen onder druk blijven staan sinds de top begin van deze week. De eindvoorraden tarwe in de VS lopen iets terug door een betere export, terwijl de eindvoorraad op wereldniveau met 3 mln ton toeneemt (waar een onveranderde situatie verwacht werd). In de mais loopt zowel de eindvoorraad in de VS als op wereldniveau terug, maar met mindere mate dan verwacht werd. Bij de soja was de daling echter iets groter dan verwacht en geeft het rapport wat steun aan de markt. Al met al geen grote verrassingen en een markt die er weinig op reageert.
Ondertussen blijven de prijzen dus onder druk staan door de afnemende zorgen over de kou in Europa. Rusland gaf aan dat 6% van de wintergewassen schade opgelopen heeft door de kou, lager dan de gemiddelde schade door de vorst, maar in Oekraine wordt al rekening gehouden met schade aan 39% van de gewassen. Verwachting is dat ook morgen de prijzen wat onder druk zullen blijven staan op de termijnmarkt in Parijs.
Rene van Zandwijk