Voorzichtig optimisme over ontwikkeling suikerprijs
De alsmaar stijgende olie-en benzineprijs zorgt ervoor dat Brazilië geneigd is meer ethanol te gaan produceren uit rietsuiker. Bovendien zorgen de weersomstandigheden in Zuid-Amerika voor een mogelijk tegenvallende oogst door droogte. Speculatie daarover stuwt de suikerprijs in de Europese Unie ook, meldt RVO in het maandelijkse bericht over de ontwikkelingen op de suikermarkt. Maar dit sentiment kan snel weer omslaan.
Vervoer wereldwijd duur
Ook de fors gestegen kosten voor transport wereldwijd vanwege haperende logistiek door de coronacrisis zorgden voor een lichte stijging van de suikerprijs. De laatste maanden was er juist een beetje de klad in gekomen, sinds de prijs van suiker afgelopen winter duidelijk hoger was geworden in West Europa. Het is te duur voor concurrenten op de wereldmarkt om te exporteren naar de Europese Unie. Er is geen zicht op dat de balans in de wereldwijde logistieke keten op korte termijn weer herstelt.
Voorraad buffert vermoedelijk
Op grond van het verschil tussen productie en consumptie wereldwijd, dat al enige tijd aanhoudt, zou je een snellere prijsstijging van EU suiker verwachten. Het tekort is namelijk met ruim 3% net zo groot als in het topjaar 2016/2017. Vermoedelijk zorgen grotere voorraden dan in het seizoen 2016/2017 ervoor dat de topprijzen van 2017 niet in zicht komen, toen in de Europese Unie gemiddeld meer dan 700 Euro per ton werd betaald. Want de productie en consumptie van suiker wereldwijd liggen op het zelfde niveau als in het seizoen 2016/2017. Verschil in vraag en aanbod kan niet de reden zijn. Op dit moment is de grens van 400 Euro per ton die in zicht komt al een mooie mijlpaal.
Bron: Akkerwijzer