Vraag en handel op uienmarkt stilletjes
De stemming is rustig voor gele uien; voor rode uien is de stemming flauw. In deze periode van het seizoen zakt de vraag altijd. Sommige kleinere verwerkers en verpakkers kunnen meer werk gebruiken om voorraden weg te werken. De mindere vraag zorgt voor prijsdruk in de baalprijzen. Tot het moment dat er een nieuwe verkoopronde komt, zal het rustig blijven op de markt. Daarna komt er wel meer reuring, zo is de verwachting.
Senegal haakt af
Het is deze week een stuk rustiger voor verwerkers en sorteerders, omdat Senegal niet meer vraagt. Andere Afrikaanse landen, zoals een Ivoorkust, zijn minder aan de markt. Ladingen van boten die voor 15 januari zijn geladen en aangegeven hebben tot 25 januari de tijd om naar Senegal te varen, want dan sluit de grens definitief voor importuien voor seizoen 2019-’20.
Azië en Europa belangrijke afzetmarkten
Met het wegvallen van Senegal zijn Azië en Europa deze periode belangrijke afzetmarkten. Helaas loopt de afzet naar India niet echt soepel meer. Logistiek is India lastig te beleveren, dat komt mede door de beschikbaarheid van containers.
Fruitlogistica
Verder wordt door verschillende exporteurs langzamerhand uitgekeken naar de Fruitlogistica in Berlijn (5 tot en met 7 februari). Al is de (digitale) wereld tegenwoordig klein en wordt echt niet meer alle handel op de beurs gedaan. Het is afwachten of vanuit Europa meer vraag gaat komen. Over het algemeen is de stemming prima, want er zijn al ontzettend veel uien geëxporteerd. Telers met mooie uien verkopen niet zomaar. De verwachtingen van telers en die van verwerkers liggen niet helemaal op een lijn. Verschillende verwerkers en exporteurs schatten in dat dit seizoen tussen 20.000 ton en 24.000 ton uien per week weg moeten. Ter vergelijking: voorgaande seizoenen, exclusief vorig seizoen, ging na de jaarwisseling gemiddeld tussen 17.500 ton en 18.500 ton per week weg.
Prognose: prijsdruk.
Bron: Boerderij