Vraag naar uien trekt aan voor december
Het zijn roerige tijden in de uienmarkt, door de aangekondigde prijsverlaging in Senegal en de EU-oogstraming die 13,5% lager uitpakt dan vorig jaar.
Tegelijkertijd trekt de vraag wat aan, in het kader van hamsteren voor de feestelijke decembermaand. Maar hoe is de kwaliteit achter de planken? Genoeg om af te wegen voor de uienhandel dus. Intussen doet de landbouwbeurs in Emmeloord een schepje boven op de prijs voor grove uien, die daarmee op 29 tot 31 cent per kilo komt.
De stemming is vast. Op termijn wordt meer geboden, de prijzen voor december en begin volgend jaar gaan richting de huidige baalprijs van 35 cent. Voor een gezonde afzetketen gaat de baalprijs mee omhoog. Bij een hoog prijsniveau wil dat niet per se vlotten, de risico’s zijn immers ook hoog. Door een hoog prijsniveau krijgt de concurrentie bovendien ook meer vat op klanten. Hopelijk blijft de vraag naar uien aantrekken.
Senegal
De Senegalese president wil prijzen van voedingsmiddelen, waaronder uien, verlagen. Dat zorgt voor onzekerheid voor de uienhandel richting de Afrikaanse grootafnemer. Tegelijkertijd leeft de vraag: hoe gaat de president dat handhaven en wie gaat het prijsverschil betalen? Het lijkt een lastig uitvoerbaar voornemen, wellicht een populistisch proefballonnetje. De tijd zal het leren.
Gezien de kleinere Europese productie zijn er goede afzetkansen op dit continent voor de uien
Het is vervelend voor de handel, maar de boer wordt er niet direct zenuwachtig van. Het volume uien is immers kleiner dan vorig jaar, dus van een overschot is niet zomaar sprake. Gezien de kleinere Europese productie zijn er goede afzetkansen op dit continent voor de uien. Mits de kwaliteit voldoende is. Dat is een serieus aandachtspunt voor uienbezitters, want in de uienoogst worden allerlei gebreken gezien; van fusarium tot bacterierot, van schot tot een slechte huid. Het is dus zaak om te weten wat je achter de planken hebt, zodat je straks niet door de mand valt.
Bron Boerderij