Vroege start van de graanoogst door droge junimaand
De graanoogst is dinsdag gestart met de oogst van wintergerst op het Zeeuwse eiland Tholen. Twee telers hebben de stap al gezet. Ook op Goeree-Overflakkee is het eerste perceel wintergerst al van het land. Hetzelfde geldt voor Midden-Limburg, waar de combines ook al werden ingezet. Reden van de vroege oogst zijn de droge en warme omstandigheden.
De warmte in zowel mei als juni heeft ervoor gezorgd dat het graan snel rijp wordt. Dat de oogst dit jaar erg vroeg valt, blijkt wel uit een vergelijking met de beide voorgaande jaren. Want in 2016 werd de eerste partij op Tholen geoogst op 4 juli, terwijl dit in 2015 op 30 juni het geval was.
Johan Vroegindeweij heeft op Tholen samen met de teler het perceel bekeken. “We constateerden rijpe, droge, graankorrels en het groen was uit de knopen. Alleen in de spuitsporen troffen we nog enkele groene stengels aan." Hij voegt eraan toe dat het een vroeg, voor half september gezaaid perceel was. Feit is ook dat het gewas een vlotte opkomst en beginontwikkeling kende.
Oogst barst los
Volgens de teeltadviseur zijn de meeste percelen op dit moment nog niet zo ver. Toch hebben zich de afgelopen dagen al diverse telers bij hem gemeld met de vraag of ze al kunnen oogsten. Bij één teler lag het vochtgehalte op 17 procent en die wacht nog even, maar enkele andere telers laten deze week de combines opdraven.
Voor Vroegindeweij staat het wel vast dat volgende week de oogst van wintergerst in Zeeland en West-Brabant zal losbarsten. “Hoe een gewas er nu bij staat is afhankelijk van het zaaitijdstip en de vroegheid van het ras.” Zeker is wel dat de oogst van wintergerst gemiddeld aanmerkelijk vroeger ligt dan in de twee voorgaande jaren. “En ik verwacht dat de oogst van wintertarwe straks direct op die van de wintergerst volgt.”
Midden-Limburg
Ook in Midden-Limburg is de oogst van wintergerst begonnen. “Hier in de buurt van Roermond is een perceel geoogst en net over de grens in Duitsland ook al”, zegt teeltadviseur Jo Dohmen van Agrea Advies. “Hij adviseert telers pas te oogsten als de gerst goed rijp is. Het vochtgehalte is daarbij doorslaggevend. “De meeste telers hier hebben de ervaring en maken zelf een inschatting hoe ver het staat. Aan de hand van hun monster wordt de rijpheid bepaald”, vertelt Dohmen. Als de weersomstandigheden geschikt blijven, wordt er volgens de teeltadviseur volgende week in Midden-Limburg volop gedorst.
In Zuid-Limburg, waar Leon Maassen namens Agrea Advies de akkerbouwers adviseert, ligt het begin van de oogst wat later. “Ik heb nog geen meldingen, maar ik verwacht dat we hier eind volgende week ook aan de slag gaan”, zegt Maessen.
Bron Akkerwijzer