‘We melken onszelf de vernieling in’
Dat was schrikken: er is in november heel veel gemolken, constateert blogger Vergaderboer. 'De sector melkt zichzelf kapot'.
Eerlijk gezegd schrok ik toch wel van onze landelijke productiecijfers over november. Maar liefst bijna 14 procent meer melk dan vorig jaar. Dat gaat snel. Door dit alles verkoopt FrieslandCampina nu melk op de spotmarkt voor 18 cent.
'We melken niet met de markt in ons achterhoofd'
Een paar constateringen:
1.We melken niet met de markt in ons achterhoofd. We zijn gericht op het eigen bedrijf en daar zoeken we de meest rendabele oplossing voor. Dat is logisch, want onze zuivelfabrieken hebben voor het afschaffen van de melkquotering gezegd dat ze alle melk zouden afnemen. Dat doen ze ook, maar ze hebben er niet bij gezegd of de markt dat wel kon hebben. Het tegenovergestelde is waar. De vooruitzichten voor melkprijzen waren goed en de wereldvoedselsituatie schreeuwde om meer zuivel.
2.Intussen is veel veranderd. Er is een crisis gekomen, de opkomende landen, zoals China, groeien minder snel dan verwacht en dus valt de afzet wereldwijd tegen. Met als gevolg overal lagere prijzen. Daar komt nog een oorlog in het Midden-Oosten bij, met als gevolg een boycot door Rusland. Dat was een steeds belangrijker afnemer.
3.Niemand had dit verwacht. Onze eigen LTO niet, de zuivelfabrieken niet en ook de EU niet. Anders hadden ze nu niet een commissie onder leiding van oud-minister Veerman ingesteld. Die taskforce moet zich bezighouden met de crisis in verschillende landbouwsectoren. Doel is de boeren een betere positie in de keten te geven. Of dat wat oplevert? Ik ben benieuwd. Grote verwachtingen heb ik er niet van.
Foto: Hans Prinsen
Foto: Hans Prinsen
4.Dan de boer. Had die wat aan het overschot kunnen doen? Nee, de individuele boer heeft geen invloed. Hij moet luisteren naar wat deskundigen in de markt hem vertellen. Die horen te zitten bij zijn zuivelonderneming, de landelijke en Europese overheid en bij zijn standsorganisatie. Daarbij moet gezegd worden dat DDB, de club van Sieta van Keimpema, steeds heeft gewaarschuwd voor wat nu is gebeurd. Niet op basis van de factoren die nu de lage prijzen veroorzaken, maar ze hebben het wél gezegd. Voor mijn gevoel uit conservatisme, maar dat doet er niet toe. Pijnlijk is, dat de boeren die wel naar DDB hebben geluisterd, nu te maken hebben met dezelfde lage prijzen, maar vaak ook met een hogere kostprijs.
'Afzet niet zo georganiseerd dat we productie kunnen sturen'
Samenvattend: we melken onszelf de vernieling in. We houden geen rekening met de markt en we hebben onze afzet niet zo georganiseerd dat we de productie kunnen sturen. Dat moet onze grote uitdaging zijn voor volgend jaar. En dan kijk ik niet naar de overheid, maar naar ons eigen bedrijfsleven, dat de producten afzet. Nog weer eens denken aan een fabrieksquotum, of A- en B-melk?
Bron Boederij