Wereldwijde voedselprijzen stabiel in oktober
De wereldwijde voedselprijzen zijn over het algemeen stabiel gebleven in oktober, al zijn de graanprijzen wel gestegen door de onzekerheid over de uitvoer uit Oekraïne. Dat blijkt uit een maandelijks rapport van FAO, de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN.
De voedselprijsindex van de organisatie bleef ongeveer stabiel tegenover september. De index volgt maandelijkse schommelingen van de prijzen van de belangrijkste voedselgrondstoffen.
In maart, de maand na de start van de oorlog in Oekraïne, bereikte de graadmeter een recordniveau. De index bedroeg in oktober gemiddeld 135,9 punten, een fractie minder dan in september. Met de laatste bijwerking lag de index 14,9 procent lager dan het record van maart 2022, maar tegenover oktober vorig jaar is er nog een toename van 2 procent..
De graanprijsindex steeg wel met 3 procent in oktober, de wereldtarweprijzen stegen met 3,2 procent. FAO wijst erop dat dit een gevolg is van de onzekerheid over de export van Oekraïens graan via de Zwarte Zee. De Russen zegden een akkoord daarover op, om er vervolgens toch weer in te stappen. De graandeal loopt echter af op 19 november en een verlenging is niet zeker. Een andere factor die meespeelt is de neerwaartse bijstelling van de voorraden in de VS.
De internationale prijzen voor granen stegen met 3,5 procent ten opzichte van september, waarbij de maïsprijzen nog sterker stegen als gevolg van lagere productievooruitzichten in de VS en de EU, in combinatie met de droogte in Argentinië en onzekerheid over de uitvoer uit Oekraïne. De internationale rijstprijzen stegen met 1 procent.
De prijzen voor plantaardige olie (-1,6 procent), melkproducten (-1,7 procent), vlees (-1,4 procent) en suiker (-0,6 procent) daalden wel tegenover september.
Bron: Vilt.be