Winkelprijzen voor aardappelen lager
De consumentenprijzen voor suiker en vlees zijn in 2020 gestegen, aardappelen werden goedkoper. Voedingsmiddelen (incl. alcoholvrije dranken) werden in 2020 over de hele linie bijna 2% duurder. Dat blijkt uit de consumentenprijsindex over 2020 van het CBS. De prijsstijging van voeding was in het coronajaar duidelijk minder dan in 2019, maar de stijging van 4,3% in 2019 kwam voor een groot deel door de verhoging van het lage btw-tarief van 6% naar 9%. De prijsindex van groente als hoofdcategorie daalde in 2020 met net geen 1% licht. Binnen deze categorie bleef de prijs van verse en gekoelde groente vrijwel gelijk, diepvriesgroente werd 2,5% duurder. de aardappelprijzen waren echter ruim 5% lager in 2020 ten opzichte van 2019. In december lag de prijsindex voor aardappelen nog 15% onder het niveau van een jaar eerder. Fruit was over de hele linie 5,3% duurder, vooral door de prijzen van vers en gekoeld fruit die 6,5% hoger lagen dan een jaar eerder. Vlees was gemiddeld ruim 5% duurder in 2020. Vooral varkensvlees was duurder met een plus van 8% ten opzichte van 2019. Rund- en kalfsvlees steeg 3,3% in prijs, pluimveevlees was bijna 2% duurder. De prijsstijging van varkensvlees lag vooral eerder in het jaar, in december was varkensvlees nog net 1% duurder dan in december 2019. Melk, kaas en eieren steeg als categorie met 1,4%, vooral eieren werden met een prijsstijging van 3,5% duurder in de winkel. De grootste stijging was bij suiker met een toename van 11,4%. De totale prijsstijging oftewel inflatie over 2020 was 1,3% hoger dan in 2019, in 2019 stegen alle prijzen nog met 2,6%. Ondanks het lagere cijfer in 2020 was dat altijd nog een van de grootste stijgingen in de EU. Voeding weegt in de totale index mee voor 14%. Het grootste effect hebben de prijzen voor diensten exclusief wonen (28%) gevolgd door woonkosten (24%) en industriële goederen (23%). Energie en overige categorieën zijn goed voor de overige 11%.
Bron: Food + Agribusiness