Zorgen graanmarkt blijven bij aanhoudende oorlog
De oorlog in Oekraïne duurt al zeven weken en de graanmarkten blijven gespannen, omdat Oekraïne een belangrijke speler op de exportmarkt is.
De tarweoogst in Oekraïne keldert volgens laatste prognoses. Verder staat de wintertarwe in de Verenigde Staten er niet gunstig bij, wat de spanning vergroot.
Bovendien produceert Frankrijk, de grootste tarweproducent van de EU, minder tarwe. De Fransen telen naar verwachting bijna 4% minder tarwe, ofwel iets minder dan 4,8 miljoen hectare, aldus het Franse ministerie van landbouw. Dat is bijna 200.000 hectare wintertarwe minder dan een jaar geleden. De teelt van zomertarwe blijft op het niveau van vorig jaar met 22.118 hectare, maar valt in het niet wat betreft areaal bij wintertarwe. Franse boeren telen in plaats daarvan meer gerst en meer koolzaad.
Alle ontwikkelingen bij elkaar zorgen er voor dat de tarweprijzen op de termijnmarkten deze week weer omhoog gaan. In Parijs steeg het eerstkomende tarwecontract dinsdag tot bijna € 400 per ton. Chicago laat ook oplopende prijzen noteren en sloot dinsdag op omgerekend € 373,40 per ton.
Oogstprognose graan Oekraïne
Het Franse marktbureau Agritel, met een bureau in Kiev, meldt dat volgens de Unie van Oekraïense Handelaren de tarweoogst daar in 2022 op 18,2 miljoen ton kan uitkomen, tegen 30,3 miljoen ton in 2021.
De zorgen zijn dan ook groot. Enerzijds door de beperkte beschikbaarheid van granen en anderzijds door een hoog prijsniveau. Het hoge prijsniveau maakt dat niet alle landen voldoende geld hebben om hetzelfde volume tarwe in te kopen. Sommige landen, zoals Bangladesh, Egypte, Indonesië en Yemen, zijn sterk afhankelijk van Oekraïense tarwe, waardoor de voedselveiligheid in het geding kan komen als de oorlog blijft voorduren.
Uit cijfers van het International Grains Council (IGC) blijkt dat gemiddeld de afgelopen vijf seizoenen 30% van de Oekraïense tarwe uitvoer naar Azië is gegaan en 27% naar Noord-Amerikaanse landen. Gemiddeld exporteerde Oekraïne de afgelopen vijf seizoenen bijna 18 miljoen ton tarwe per seizoen. Diezelfde hoeveelheid tarwe gaat het land nu volgens de prognose in totaal oogsten.
Maisuitvoer Oekraïne
Wat betreft mais werd de afgelopen vijf seizoenen gemiddeld ruim 24 miljoen ton mais per jaar uitgevoerd. Het gros (43%) werd vanuit Oekraïne in Europa afgezet. Van de Oekraïense mais ging 21% naar Azië, waarvan 18% voor China was bestemd. En de afgelopen vijf seizoenen ontving Egypte 12% van de Oekraïense mais. Het aandeel gerst is fors kleiner. De gemiddelde afzet van Oekraïense gerst lag afgelopen vijf seizoenen op 4,5 miljoen ton, waarvan 37% naar Saudi-Arabië ging. Saudi-Arabië importeert veel gerst, omdat het gebruikt wordt voor kamelenvoer. Er zit minder voedingswaarde in gerst dan in tarwe, waardoor het een minder belangrijke grondstof is voor de veevoerindustrie.
Prognose: volatiele graanprijzen.
Bron: Boerderij