Zorgen over droogte in Rusland & VS laten graanprijzen stijgen
Zorgen over de droogte in het zuiden van Rusland, Oekraïne en het midden van de Verenigde Staten hebben de afgelopen twee dagen voor grote sprongen op de termijnmarkten in Parijs gezorgd. In Rusland heeft men het al over de ergste droogte sinds 2003 rond deze tijd van het jaar en heeft Sovecon, een Russisch analistenbureau, de exportverwachtingen voor het komende seizoen flink naar beneden bijgesteld tot 20 mln. ton. Met in het achterhoofd de situatie in 2010 toen Rusland na een slechte oogst de grenzen dicht gooide voor de export van granen blijkt de gevoeligheid van de graanmarkten voor zulke berichten. In alle schattingen zijn goede oogsten voorspeld voor alle grotere graangebieden ter wereld en door de krappe eindvoorraden en balans tussen productie en consumptie zullen de markten grote fluctuaties gaan laten zien indien er zich in één van deze gebieden zich een probleem lijkt te ontwikkelen.
In lijn met deze berichten is ook de schatting van Strategie Grains, die in haar laatste verwachting voor de Europese graanoogst deze op 122,7 mln. ton schat, een verder verlaging van 4,2 mln. ton in verband met de vorstschade en droogte aan het begin van het groeiseizoen.
Door de zorgen over de droogte is de tarwe weer door verschillende weerstandsniveaus gebroken en weer terug in een lang stijgend trendkanaal gekomen. De oude top 2 maanden geleden op 208.50 is vanmiddag gepasseerd, maar dit zal ook de volgende handelsdag (maandag) nog bevestigd moeten worden. Mocht de stemming vast blijven dan kan de markt vrij gemakkelijk doorstijgen tot 216,50.
Rene van Zandwijk