Zuid-Amerika beticht NW-Europese fritesverwerkers van dumpingpraktijken
De structurele toename van de Europese fritesexport kreeg vorig jaar tegenwerking door de Braziliaanse autoriteiten die Belgische en Nederlandse verwerkers importbeperkingen oplegden wegens vermeende dumping. Nu gaan ook andere Zuid-Amerikaanse landen, Columbia en Peru, onderzoeken of zij ‘slachtoffer’ zijn van dumpingpraktijken. Of de autoriteiten in Zuid-Amerika zich op juiste feiten baseren wordt betwijfeld. Maar de gevolgen zijn wel dat handelsstromen worden verstoord. Positief is dat de Aziatische markten booming business zijn en deels of volledig de negatieve gevolgen van Zuid-Amerika kunnen compenseren.
De recente aardappelvoorraadmetingen in NW-Europa laten zien dat de voorraden hoger zijn dan het vijfjarig gemiddelde. De verwerkers hebben voldoende contractaardappelen om de verwerkingslijnen te laten draaien. Meeleveraardappelen complementeren de aanvoer bij de fabrieken. Al vijf maanden op een rij wordt de markt gekenmerkt door weinig of geen handel in het vrije aardappelsegment. Noteringen zijn teruggevallen tot op de bodem. Vanuit deze positie valt er nog weinig te verhapstukken. Afgelopen week waren er wel speldenprikken in de noteringen. De Franse RNM bleef weliswaar onveranderd maar gaf wel enige ruimte voor een kleine verbetering. De Nederlandse en Belgische noteringen bleven staan. De Duitse AMI-notering was de verrassing met 5,59 (+0.62) euro waardoor de EEX Potato Index 10 cent opschoof naar 4,00 euro.
De totale openstaande positie in de aardappeltermijnmarkt, over alle maanden, is nog steeds stijgend. De afgelopen week steeg de openstaande positie met 135 contracten tot 9252 contracten.
© De Vries & Westermann B.V.