Zwitserse studie: ruim helft aardappelen weggegooid
Zürich – Meer dan de helft van de aardappeloogst wordt in Zwitserland weggegooid in het traject van perceel tot en met bord: van de gangbare tafelaardappeloogst 53 procent en in het biosegment 55 procent. Dat blijkt uit onderzoek van de Zwitserse ETH-universiteit. "De aardappelverspilling is ook in Zwitserland groot", zegt onderzoeker Christian Willersinn, refererend aan gegevens uit Engeland waar twee derde van de aardappelen in de vuilnis belandt. Van aardappelen die
worden verwerkt tot frites en chips wordt iets minder verspild: 46 procent van de gangbare en 41 procent van de biologische aardappelen. Het hogere aandeel afval bij conventioneel geteelde verwerkingsaardappelen is ingegeven door de overproductie, menen de onderzoekers. Dit gebeurt nauwelijks in de biologische landbouw; verspilling daar komt vooral doordat de aardappelen niet voldoen aan de hogere verwachtingen. De verliezen treden op in alle ketenschakels. Tot een kwart van de tafelaardappeloogst valt al bij telers buiten de boot. Vervolgens wordt 12 tot 24 procent uitgesorteerd door groothandelaren. In de detailhandel verdwijnt maximaal 3 procent en in de huishoudens wordt 15 procent verspild. Willersinn beschuldigt vooral de hoge kwaliteitsstandaard van consumenten, zeker bij verse aardappelen. Aan de producentenkant wijst hij op ziektedruk; vanwege gevreesde gezondheidseffecten worden aangedane aardappelen weggegooid. Daar ligt ook een deel van de oplossing van het probleem. Bijvoorbeeld door met een ruime gewasrotatie besmettingen te voorkomen en door rasverbeteringen via de veredeling.Bron:Boerderij

